Sada je pravo vreme da uložite u letnje gume, pogledajte zašto

by admin
0 komentar

Prema našem zakonu svi vlasnici automobila su u obavezi da na svojim četvorotočkašima imaju zimske pneumatike od 1. novembra do 1. aprila. Čim krene sezona zimskih guma pojačavaju se i kontrole na putevima i svi vozači koji nisu zamenili pneumatike na svojim vozilima se papreno kažnjavaju i to sa dobrim razlogom. Opšte je poznato da po snegu i ledu zimski pneumatici mogu da sačuvaju živote putnika u automobilima i ovo kažemo bez bilo kakvog preterivanja. S druge strane, kada su u pitanju letnje gume koje su u upotrebi od 1. aprila, svi su daleko fleksibilniji i sigurno nećete platiti kaznu ako Vas policija zaustavi u julu, a na felnama su Vam zimski pneumatici.

Zbog čega treba po toplom vremenu koristiti letnje gume?

Zimske i letnje gume se tako zovu sa razlogom. Jasno je da su zimske namenjene za uslove sa više snega ili leda na putu kako bi auto i putnici bili bezbedniji, da imaju drugačije vreme zaustavljanja, pa čak i da izgledaju drugačije. S druge strane, letnji pneumatici su napravljeni od druge vrste materijala, u sebi imaju manje prirodne gume i otporniji su na habanje po užarenom putu – a svi znamo koliko asfalt može da se užari kada temperatura dostigne pik u toku najtoplijih letnjih dana. Zbog toga se i ne preporučuje korišćenje zimskih pneumatika u toku leta jer se mnogo brže habaju i uništavaju na užarenom putu, dakle, ako mislite da ćete uštedeti time što nećete imati letnju i zimsku varijantu guma, niste u pravu, mnogo više će Vas koštati. Bolje je da na vreme kupite sezonske pneumatike i menjate ih u toku sezone, sigurno će Vam duže trajati. 

Osim što su napravljene od drugačije vrste materijala, koji je prilagođen ekstremnim temperaturama u toku najtoplijih meseci, letnje gume imaju i potpuno drugačiju šaru od zimskih, koja služi za dodatnu bezbednost putnika u automobilu. Razlika u šari je u tome što pneumatici za leto imaju uzdužne kanale kojima je osnovni zadatak da odvode vodu sa gazeće površine. Na ovaj način se smanjuje efekat akva planinga – prolazak kroz duboke bare na putu do kojih često može doći u toku prolećnih i letnjih pljuskova.

Krenite već sada u potragu za letnjim pneumaticima

Pošto smo još uvek u obavezi da na kolima imamo zimske pneumatike, a 1. april se približava, sada je pravo vreme da počnete da tražite odgovarajuće letnje gume. Postoji velika verovatnoća da ćete naći odgovarajuće pneumatike po povoljnijoj ceni na nekim popustima koje ćete sigurno naći pa ćete imati priliku da kupite gume boljeg kvaliteta za sumu koju ste inače planirali da potrošite na njih ili ćete biti u prilici da uštedite par hiljada dinara. Novac koji ste uštedeli možete da uložite u nešto drugo za vašeg ljubimca na četiri točka.

Saveti za skladištenje guma

Već smo pomenuli da je pametnije da imate odvojene zimske i letnje gume i da ćete na taj način više uštedeti. Sada je logično da Vam damo savet kako da skladištite svoje pneumatike van sezone. Pre nego što odložite pneumatike savetujemo Vam da ih dobro operete i pregledate. Ukoliko uočite neki problem odmah ga možete sanirati kod vulkanizera. Čuvajte ih na suvom i tamnom mestu, zaštićene od spoljašnjih uticaja. Dakle, ne bi bilo pametno da ih držite negde napolju, najbolje bi bilo da to bude podrum. 

Ako gume čuvate sa felnama onda možete da ih nasložite jednu na drugu, dok one bez felni morate da naslonite uspravno i da ih jednom mesečno rotirate. Izbegavajte da hemikalije držite u istoj prostoriji u kojoj skladištite pneumatike van sezone jer ih isparenja mogu ozbiljno oštetiti. Sva ova pravila važe za čuvanje i zimskih i letnjih guma.

Šta ako padne sneg a savili ste letnje gume?

Za kraj, daćemo Vam jedan savet u vezi nepredviđenih situacija, kao što je prošle godine bio sneg u aprilu. Mnogi vozači koji su već zamenili zimske za letnje gume su se pitali da li moraju da vraćaju pneumatike za zimu i da li policija može da ih kazni zbog neodgovarajućih guma. Odgovor je – ne jer po našem zakonu o pneumaticima zimske gume su u upotrebi od 1. novembra do 1. aprila i to ako je dnevna temperatura niža od 7 stepeni Celzijusovih ili vremenski uslovi to zahtevaju, pao je sneg, poledica je … Dakle, ako se desi da, kao prošle godine, padne sneg sredinom aprila, a Vi ste već zamenili zimske za letnje pneumatike, policija Vas ne može kazniti. S druge strane, trebalo bi da razmislite o tome da li je pametno da krenete na put sa neodgovarajućim pneumaticima, a da putevi nisu dobro očišćeni i da se predveče po njima stvara led. 

Related Posts