Mercedes-Benz odlaže isporuku američke EKC do 2021. godine

by Stefan Markovic
0 komentar

Američki vozaci koji su se nadali da će narednu deceniju započeti za volanom Mercedes-Benza, prvonamerno dizajniranog, električnog vozila za serijsku proizvodnju, biće prilično razočarani. Nemačka kompanija je obavestila svoje dilere da kasni sa isporukom EKC-a u SAD do 2021. godine.

Predstavljen na sajmu automobila u Parizu 2018. godine, EKC bi se sada trebao pojaviti u američkim salonima početkom 2021. godine, jer Mercedes-Benz prvo želi da zadovolji potražnju za modelom u Evropi. “U nedavnom pravcu [matične kompanije] Daimler AG, strateška je odluka da se prvo podrži rastuća potražnja kupaca za EKC-om u Evropi,” rekao je portparol kompanije Automotive Nevs.

Autoblog je kontaktirao Mercedes-Benz USA, koji je pružio ovu izjavu: „EKC lansiranje u Evropi i na drugim tržištima početkom 2019. izazvalo je veliko interesovanje za EKC širom sveta. U nedavnom pravcu kompanije Daimler AG, strateška je odluka da se prvo podrži rastuća potražnja kupaca za EKC-om u Evropi. Kao rezultat ove odluke, datum lansiranja američkog tržišta Mercedes-Benz EKC biće premešten na 2021 (prvobitno K1 2020). “

Preusmeravanje najvećeg dela proizvodnje na evropsko tržište takođe je način da Mercedes izbegne plaćanje novčanih kazni. Od 2020. godine samo 5% flote svakog proizvođača automobila može preći 95 grama CO2 po kilometru; taj će se broj 2021. spustiti na nulu. Proizvođači automobila ove evropske propise nazivaju 2020. liticom CO2, a oni koji ne mogu skliznuti ispod drakonskog limita od 95 grama moraće platiti 95 eura (oko 106 dolara) za svaki gram preko granice . To ne zvuči mnogo, ali očekuje se da će globe preliti milione – a verovatno i milijarde – za najgore prekršitelje.

Posmatrano u ovom svetlu, ima smisla da Mercedes zadrži većinu od 50 000 EKC-a u Bremenu, Nemačka, fabrika koja je u stanju da gradi godišnje u Evropskoj uniji. Kia je zanimljivo došla do vrlo sličnog zaključka kada je odgodila američko predstavljanje Soul treće generacije Soul treće generacije do 2021. modelne godine, dok je model lako dostupan u mnogim evropskim zemljama.

Autoblog se obratio Mercedes-Benzu i mi ćemo ažurirati ovu priču ako saznamo više. Kada konačno stigne, EKC će ponuditi električni pogon snage 402 konjske snage, a on bi trebao isporučiti oko 210 milja vožnje. Cijene počinju od 68,895 USD, uključujući obaveznu naplatu od 995 USD, što je cifra koja je čini jeftinijom od Audija E-Tron i Jaguara I-Pace, glavnih rivala EKC-a. Vreme će pokazati da li nelojalni konkurenti po ceni mogu nadoknaditi kasni početak.

Related Posts

Ostavite komentar