Kako ublažiti uporne migrene?

by admin
0 komentar

Migrene su složeni neurološki poremećaji čiji uzrok nije do kraja utvrđen. Kod upornih glavobolja najvažnije je, naravno, konsultovati se sa lekarom i eliminisati bilo kakve ozbiljnije uzroke. Ukoliko ne postoji nikakvo drugo oboljenje, a periodično se javlja pulsirajući bol, osetljivost na svetlost, pa čak i mučnina, moguće je da se radi o migreni.

Migrene se mogu javiti iz brojnih i različitih razloga i njihova pojava često može ostati bez jasnog uzroka. Međutim, brojni uzroci za pojavu migrena ipak su nam poznati, a samo neki od potencijalnih faktora mogu se kriti i u nedostatku određenih nutrijenata, kao što su na primer magnezijum, vitamini B6, B12, kao i selen koje svom organizmu najpre obezbeđujemo adekvatnom ishranom, ali i dodacima ishrani ili probioticima kao što je Bio-kult Migrea koji predstavlja odličan dodatni izvor probiotskih kultura u kombinaciji sa magnezijumom i vitaminom B6 koji doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema. 

Kako se manifestuje migrena?

Migrene su vrsta glavobolje koja se obično javlja na jednoj strani glave. Osobe koje pate od migrena često doživljavaju i prethodne simptome, poznate kao aure, koji uključuju vizuelne promene, trnce, kao i druge senzacije. Veliki problem kod migrena jeste i činjenica da one mogu trajati i nedeljama, pa zbog njihovog intenziteta i trajnosti mogu ozbiljno narušiti kvalitet života pojedinca i onemogućiti svakodnevno normalno funkcionisanje.

Zbog svega toga, pojava migrena zahteva adekvatno upravljanje  simptomima, kao i eliminisanje poznatih uzroka i onih faktora na koje možemo uticati.

Povezanost migrene sa nedostatkom vitamina i minerala

Pojedina istraživanja pokazala su da postoji direktna povezanost između migrena i neadekvatne ishrane. Nedostatak vitamina poput vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C i hranljivih materija kao što su dijetalna vlakna, riboflavin, selen, kalijum, magnezijum i drugi minerali mogu uzrokovati pojavu upornih i intenzivnih glavobolja koje definišemo kao migrene.

Selen i migrene

Selen je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim biološkim procesima organizma. Nedostatak selena može dovesti do različitih zdravstvenih problema, a pojedina istraživanja pokazuju da bi mogao imati važnu ulogu i kod pojave migrena. 

Studije su pokazale da osobe koje učestalo pate od migrena često imaju niže nivoe selena u organizmu u poređenju sa onima koji nemaju tegobe ovog tipa. Selen deluje kao antioksidans, pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, a njegov nedostatak može doprineti promenama u mozgu koje izazivaju migrene.

Uzimanje dodataka ishrani na bazi selena kao što je BiVits Selen može biti veoma korisno za one koji imaju nedostatak ovog minerala. Međutim, pre nego što se počne sa suplementacijom, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se odredila optimalna doza i pravilan način primene.

Zdrava ishrana i prirodni izvori selena

Pored suplementacije, selen kao i ostale vitamine i minerale neophodno je unositi u organizam putem adekvatne i izbalansirane ishrane. Kada je konkretno selen u pitanju, brojne namirnice obiluju ovim mineralom, a samo neke od njih su brazilski orah, riba, tvrdo kuvana jaja, integralne žitarice, meso, povrće poput brokolija… Uključivanje ovih namirnica u redovnu ishranu može pomoći održavanju optimalnih nivoa selena u organizmu, ali i sprečiti pojavu migrena, barem onih koje su uzrokovane neadekvatnom ishranom.