Motorno ulje – za dug vek vašeg auta

by admin
0 komentar

Za pravilan rad motora, bezbednost na putu i dug vek auta, motorno ulje je jedna od komponenti koja zaslužuje punu pažnju vozača. Njegove funkcije su ključne za rad motora i zato redovno proveravajte nivo ulja u motoru i vršite zamenu ulja prema preporukama proizvođača. 

Motorno ulje se proizvodi od baznih ulja koja su obično mineralna, sintetička ili polusintetička. Dodaci koji se mešaju sa baznim uljima imaju višestruku namenu kako bi se postigle određene performanse i zaštita motora. 

Postoje različite vrste motornih ulja koje su prilagođene specifičnim zahtevima motora i zato je važno da u motor vašeg automobila sipate ulje predviđeno za taj tip motora.

Funkcije motornog ulja

Osnovne funkcije motornog ulja koje doprinose pravilnom i efikasnom radu motora su:

  • podmazivanje,
  • hlađenje,
  • čišćenje,
  • zaptivanje,
  • zaštita od korozije,
  • prenos snage.

Podmazivanje je najvažnija funkcija motornog ulja čime se smanjuje trenje između pokretnih delova motora (klipovi, ventili, bregasta osovina). Pomaže u sprečavanju habanja i oštećenja delova i tako produžava radni vek motora.

Motorno ulje je važno za hlađenje motora jer prenosi toplotu od vrućih delova motora prema rashladnom sistemu. Ovim se održava optimalna temperatura motora i sprečava pregrevanje.

Motorno ulje uklanja nečistoće, čestice koje nastaju sagorevanjem i druge nečistoće koje se stvaraju pri radu motora. Pri zameni ulja preporučuje se i zamena filtera za ulje radi efikasnijeg zadržavanja čestica, što doprinosi održavanju čistoće delova motora. 

Uloga motornog ulja je i da formira tanki sloj između klipova i cilindara, što poboljšava zaptivanje i smanjuje propuštanje gasova između ovih delova.

Zaštita od korozije, koju obezbeđuje ulje u motoru, čuva motorne komponente i omogućava njihov pravilan rad. 

Motorno ulje doprinosi prenosu snage od radilice na druge pokretne delove motora, što omogućava pravilno funkcionisanje različitih sistema u vozilu.

Zbog ovih ključnih funkcija, redovno praćenje i održavanje nivoa i kvaliteta motornog ulja od presudne je važnosti za pravilan rad motora i njegovu trajnost.

Koliko često se menja ulje u motoru

Osnovno pravilo kod zamene ulja u motoru je da se poštuje preporuka proizvođača. Obično je to na svakih 5.000, do 10.000, čak i 15.000 i više pređenih kilometara, zavisno od performansi motornog ulja i samog motora. Moderni automobili i sintetička ulja mogu imati duže intervale zamene.

Korekciju preporuke proizvođača, koja se najčešće vezuje za navedenu pređenu razdaljinu, treba izvršiti u slučaju nekih specifičnih situacija kao što je:

  • vreme stajanja ulja u motoru,
  • način i uslovi vožnje,
  • vrsta ulja.

I u slučaju da ne vozite mnogo i ne prelazite velike razdaljine, motorno ulje vremenom gubi svojstva tako da bi jednom godišnje trebalo izvršiti njegovu zamenu. 

Ako zaista puno vozite, ili vozite često na kratkim relacijama, najviše po gradu, leti na visokim temperaturama, te okolnosti uslovljavaju češću zamenu ulja, tako da preporučeni intervali treba da budu kraći. 

Vrsta motornog ulja ima svoje karakteristike tako da sintetička motorna ulja obično imaju duže intervale zamene u poređenju sa mineralnim uljima.

Na osnovu ovih preporuka treba redovno vršiti zamenu ulja jer tako čuvate motor vašeg automobila, produžavate mu radni vek i omogućavate pouzdan rad. 

Ako se pitate koje je najbolje ulje za vaš automobil, odgovor će zavisiti od svih navedenih preporuka. Najpre od preporuka proizvođača za tip ulja za vaš automobil, a onda i od ovih korektivnih faktora koji utiču na poželjne intervale zamene motornog ulja. 

Rani razvoj motornog ulja

Od početaka proizvodnje i korišćenja motornog ulja u automobilima do danas, glavna preokupacija i razvojni ciljevi vezani su za unapređenje performansi ulja u funkciji zaštite i pouzdanog rada motora. Prilagođavana su specifičnim potrebama različitih tipova motora, benzinskih, dizel, a sada i električnih motora. 

Perspektiva daljih unapređenja uvrstila je potrebu za proizvodnjom ekološki prihvatljivih ulja koja smanjuju negativan uticaj na životnu sredinu.

Ovde podsećamo i na kompanije koje se smatraju pionirima u razvoju motornih ulja. To je američka komanija Pennsylvania Oil koja je počela proizvodnju motornog ulja 1889. godine, ali za parne mašine jer automobile tada takoreći nije ni bilo.

Da podsetimo da se godinom nastanka automobila smatra 1886. kada je nemački inženjer Karl Benz konstruirao prvi praktični automobil s unutrašnjim sagorevanjem. Njegov automobil, nazvan Benz Patent-Motorwagen, pokretan je benzinskim motorom i smatra se jednim od prvih uspešnih automobila.

Britanska kompanija Castrol, osnovana 1899. godine, u istoriju razvoja motornog ulja ulazi 1906. kada je proizvela svoje prvo motorno ulje i do danas ostala među vodećim brendovima u ovoj oblasti industrije.

Prvi automobili koji su kontinuirano koristili motorno ulje bili su Fordovi modeli proizvođeni od 1908. godine. 

Unapređenje performansi

Prva motorna ulja bila su jednostavna, bazirana na mineralnim uljima i nisu pružala dovoljnu zaštitu motora. 

Performanse su značajnije poboljšane tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, dodavanjem aditiva koji su sprečavali stvaranje naslaga i smanjivali habanje.

Pedesetih godina počinje razvijanje sintetičkih motornih ulja i dobijene su odgovarajuće performanse u cilju zaštite motora. 

Osamdesetih godina prošlog veka počinje ispunjavanje specifičnih zahteva motora različitih proizvođača. Postavljaju se strožiji standardi i na njih odgovara razvojem visokotehnoloških motornih ulja prilagođenih određenim motorima i uslovima vožnje.

U novije vreme obeležja su korišćenje napredne tehnologije i pojačan odgovor na ekološke zahteve. Fokus je na ekonomičnost u potrošnji goriva i smanjenje emisije štetnih gasova. Sintetička ulja postaju sve popularnija. Prilagođavaju se specifičnim potrebama različitih tipova motora, uključujući i električne. Naglasak je na razvoju ekološki prihvatljivih ulja koja minimiziraju negativan uticaj na životnu sredinu.

Related Posts