Stari Beograd

by admin
0 komentar

Stari Beograd je imao bogatu istoriju i raznoliku arhitekturu koja se razvijala tokom vekova. Grad je kroz vekove prošao kroz mnoge promene i transformacije, a današnji Beograd znatno se razlikuje od svog istorijskog prethodnika.

Izgled starog grada i njegova podela

 Stari Beograd se prostirao na desnoj obali reke Save i bio je okružen zidinama i bedemima koji su štitili grad od neprijatelja. Grad je karakterisao miks različitih arhitektonskih stilova, uključujući turske, austro-ugarske i balkanske uticaje. Uske kaldrmisane ulice vodile su do centralnog trga, Kalemegdana, gde se nalazio stari Beogradski dvorac. Pored toga, grad je bio poznat po brojnim džamijama, crkvama i trgovima koji su se smenjivali duž reke.

Stari Beograd bio je podeljen na nekoliko delova. Na desnoj obali Save nalazila se Stari Grad, koji je obuhvatao Kalemegdan i stari deo grada oko njega. Na levoj obali Save bilo je nekoliko manjih naselja kao što su Zemun i Banovo Brdo. Ova naselja su kasnije postala deo Beograda.

Saobraćaj u glavnom gradu nekada

U to vreme, Beograd nije imao savremeni aerodrom kao što ga danas poznajemo. Prvi komercijalni letovi iz Beograda počeli su se odvijati 1927. godine, a kasnije je izgrađen aerodrom u Surčinu.

Što se tiče železničke stanice, Beograd je imao železničku stanicu koja se nalazila na desnoj obali Save, u blizini današnjeg železničkog mosta. Ova stanica bila je važna tačka na Balkanskom železničkom koridoru. 

U to vreme, konji su bili glavni izvor transporta u gradu. Konjske zaprege su korišćene za prevoz ljudi, tereta i robe. Ulice su bile popločane kaldrmom i prilagođene za saobraćaj konjskih zaprega. Pešaci su činili znatan deo saobraćaja u starom Beogradu. Ljudi su se kretali peške po uskim kaldrmisanim ulicama i trgovima. Grad je bio projektovan tako da bude pešački prijateljski. Pored zaprege I pešaka Reka Sava igrala je važnu ulogu u saobraćaju starog Beograda. Kako se grad nalazio na desnoj obali Save, reka je bila glavni put za transport robe i ljudi. Brodovi su često koristili reku za plovidbu, a pristanište je bilo značajno za trgovinu i komunikaciju sa drugim gradovima.

Beograd danas

Beograd je danas jedan veliki grad koji jepodeljen po opštinama. Grad danas čini 17 opština koje imaju svoju lokalnu samoupravu i izabrane predstavnike. Najstarije opštine u Beogradu su one koje su se razvijale u okviru istorijskog jezgra grada. Stari Beograd, koji se razvio oko Kalemegdana, bio je osnov za kasniji razvoj ovih opština. Stari Grad je srce istorijskog Beograda i obuhvata područje oko Kalemegdana. Ovde se nalaze mnoge od najstarijih građevina i spomenika, uključujući Beogradsku tvrđavu.

Vračar je takođe jedna od starijih opština u Beogradu i ima bogatu istoriju. Ovde se nalazi Hram svetog Save, jedna od najvažnijih crkava na Balkanu i jedan od najposećenijih hramova na Balkanu.  Samim tim stanovi za izdavanje Vračar su nešto što se najčešće traži u ovom delu grada.

 Palilula se prostire na desnoj obali reke Save i ima dugu istoriju kao naselje koje je često služilo trgovcima i putnicima koji su dolazili u Beograd. Iako je dugo vremena bio samostalni grad, Zemun se s vremenom spojio s Beogradom. Zemun je takođe imao značajnu istoriju i sačuvao je svoj stari gradski šarm.

Pored starih opština i najmladje se mogu pohvaliti pre svega sadržajima, pa tako Opština Surčin raspolaže medjunarodnim aerodromom koji svrstava i saobraćaj u Beogradu u svetske urbane metropole i pokazuje koliko je ovaj grad rastao, napredovao kroz istoriju. Na aerodromu postoje mnoge pogodnosti za posetioce i goste gavnog grada, te je rent a car aerodrom Beograd samo jedna od njih.

 Kroz vekove, Beograd se širio, razvijao se kao trgovinsko i kulturno središte, i postao je simbol otpora i slobode tokom mnogih istorijskih konflikata. Moderni Beograd sada je grad sa bogatom kulturom, raznovrsnim ekonomskim sektorima, i razvijenom infrastrukturom.

Related Posts