Leto na Adi Ciganliji

by admin
0 komentar

Ada Ciganlija, često nazivana i “Beogradsko more”, predstavlja pravi biser prestonice Srbije. Smeštena na rijeci Savi, ova prirodna oaza pruža beskrajne mogućnosti za rekreaciju, opuštanje i uživanje u prirodi. Bez sumnje, Ada Ciganlija je omiljeno mjesto Beograđana tokom vrućih letnjih meseci.

Ada-nekada

 Nekada obično šljunkovito ostrvo, Ada Ciganlija postala je pravo turističko odredište sa bogatom ponudom sadržaja. Ada Ciganlija je bila poznata još u rimsko doba, a prvi zapisi o ovom području potiču iz 16. veka. U to vreme, Ada je bila močvarno ostrvo prekriveno šljunkom i rastinjem. Naziv “Ciganlija” potiče od turske reči “čigan” koja označava Cigane, jer su nekada na ovom području boravile romske zajednice. 

Tokom 19. i početkom 20. veka, Ada Ciganlija postala je popularna destinacija za Beograđane koji su ovde odlazili kako bi se opustili i provodili slobodno vreme. Međutim, za vreme Drugog svetskog rata Ada je bila zatvorena za javnost jer su okupacione vlasti odlučile da na ovom prostoru izgrade vojne baze i zatvoreni bazen. 

Nakon rata, Ada Ciganlija je ponovo postala popularna destinacija za rekreaciju i zabavu.

Ada-danas

 Danas se proteže na oko 7 km², i posetiocima nudi brojne plaže, sportske terene, biciklističke staze, ali i mnoge druge atrakcije koje zadovoljavaju ukus svih generacija. Kada stignete na Adu, nezaobilazno je istražiti njene predivne plaže koje pružaju osveženje tokom vrelih ljetnjih dana. Neke plaže su uređene i imaju spasilačke službe, što omogućava mirno i sigurno kupanje. Takođe, tu su i brojni restorani i kafići uz plažu, gde se možete osvežiti hladnim pićem i probati lokalne specijalitete.

 Za ljubitelje sporta i rekreacije, Ada Ciganlija je pravo mjesto za aktivan odmor. Možete iznajmiti bicikl, rolerima provozati staze, igrati odbojku na pesku, tenis ili fudbal sa prijateljima. Na raspolaganju su i tereni za košarku i odbojku na pesku, a ljubitelji vodenih sportova mogu uživati u vožnji kanua i pedalina na mirnim vodama reke Save.

Jedinstvena priroda i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta na Adi Ciganliji čine je savršenim mjestom za opuštanje i posmatranje prirode. U šetnjama po stazama prekrivenim bujnom vegetacijom, posetitoci se mogu osloboditi stresa i napetosti modernog života.

Ada Ciganlija je i mesto koje slavi kulturu i umetnost. Tokom leta, organizuju se raznovrsni kulturni događaji, koncerti, pozorišne predstave i filmske projekcije pod vedrim nebom. Takođe, Ada je domaćin brojnih sportskih takmičenja i festivala.

Osim svih ovih atrakcija, Ada Ciganlija nudi i raznovrstan smještaj u Beogradu za sve posetioce koji žele da produže svoj boravak na ovom čarobnom mjestu. Možete birati između luksuznih hotela s pogledom na Savu ili prijatnih apartmana i vila u blizini oaze rekreacije. Bilo da dolazite na romantičan vikend, porodični odmor ili avanturistički beg, Ada Ciganlija ima sve što vam je potrebno za nezaboravan boravak u Beogradu.

Apartmani u Beogradu nuve veliki izbor smeštaja kako u blizini tako i na samoj Adi. Turisti mogu uživati u raznovrsnoj ponudi restorana, kafića i barova na samoj Adi Ciganliji, što doprinosi ugodnom boravku i osećaju pravog odmora.

Sve u svemu, Ada Ciganlija je mesto koje zadovoljava potrebe kako lokalnog stanovništva, tako i turista iz drugih gradova i zemalja, pružajući im nezaboravno iskustvo uz raznoliku ponudu smeštaja i aktivnosti.

Related Posts