Muzeji glavnog grada

by admin
0 komentar

Beograd, kao prestonica Srbije, je grad koji obiluje kulturnim nasleđem i istorijom koja seže daleko u prošlost. Kao jedan od najstarijih gradova u Evropi, Beograd poseduje bogatu istoriju, arhitekturu, umetnost i nauku koja su inspirisale mnoge umetnike, naučnike i putnike iz celog sveta. Jedna od najboljih načina da se upozna bogata kulturna baština Beograda je poseta muzejima u gradu. Beograd ima različite muzeje koji predstavljaju istoriju, umetnost, nauku i tehnologiju, kao i neke manje poznate, ali jednako fascinantne.

Najznačajniji muzeji u gradu

 – Jedan od najznačajnijih muzeja u Beogradu je Narodni muzej, koji se nalazi na Trgu Republike, u samom centru grada. Ovaj muzej čuva bogatu zbirku srpske umetnosti i istorijskih artefakata, od praistorijskih ostataka do savremenih umetničkih dela. Tu su izloženi i predmeti iz rimskog perioda, kao i zbirke srednjovekovne srpske umetnosti.

  • Muzej savremene umetnosti je jedan od najpoznatijih muzeja u Beogradu. Muzej je osnovan 1958. godine, a u njegovoj zbirci nalaze se dela savremene srpske i jugoslovenske umetnosti, kao i dela poznatih umetnika iz inostranstva. Zgrada muzeja smeštena je u samom srcu grada, na Trgu Republike. Ako ste turista i ne znate kako bi stigli do centra grada, na raspolaganju vam je mnoštvo autobuskih linija ali i rent a car usluga. Rent a car Beograd vam pruza mnogo različitih automobila koji bi vam bili značajni u snalaženju i gužvi glavnog grada.
  • Muzej istorije Jugoslavije je muzej koji čuva sećanje na nekadašnju Jugoslaviju. U njemu se nalaze brojni eksponati koji prikazuju istoriju Jugoslavije od njenog osnivanja pa sve do njenog raspada.
  • Drugi značajan muzej u Beogradu je Muzej grada Beograda, smešten u Kalemegdanu. Muzej prikazuje istoriju Beograda, od praistorije do današnjih dana.
  • Jedan od najposećenijih muzeja u Beogradu je Muzej Nikole Tesle, smešten u njegovoj rođenoj kući. Muzej prikazuje život i rad ovog genijalnog srpskog naučnika, sa mnogim originalnim eksponatima, dokumentima i fotografijama. Posetioci mogu da vide Teslin laboratorij, kao i neke od njegovih najznačajnijih izuma.

Pored ovih muzeja, Beograd ima još mnogo drugih muzeja koji prikazuju različite aspekte srpske istorije i kulture, kao što su Muzej Vuka i Dositeja, Etnografski muzej i mnogi drugi.

Neobični muzeji u Beogradu

 Beograd ima i neke veoma neobične muzeje, koji će sigurno privući pažnju ljubiteljima neobičnih stvari. Ovde su neki od najneobičnijih muzeja u Beogradu: muzej automobila i motocikla, muzej iluzije, muzej čokolade, muzej poštanskih markica, muzej voštanih figura, muzej samoniklog jestivog bilja i još mnogi drugi.

Ukoliko kao turista dolazite u Srbiju avionom, odmah na aerodromu možete posetiti muzej vazduhoplovstva i uživati u njegoj postavci, upoznati se sa avijaciom Srbije i njene istoriije a i sa eksponatima drugih zemalja. Kao turista na aerodromu mozete koristiti i usluge rent a car aerodrom Surčin. Sa njihovim vozilima stići da obidjete još mnogo muzeja i postavki koje pruža grad i njegova okolina.

 U svakom slučaju, poseta nekom od ovih muzeja je odličan način da se sazna više o istoriji i kulturi Beograda i Srbije, i da se provede lep dan u gradu.

Related Posts