Pročitaj šta odlikuje letnje gume

by admin
0 komentar

Automobil umnogome olakšava svakodnevicu, međutim, on nužno mora biti pouzdan i siguran. Stoga je bitno da se posvetimo njegovom održavanju, a između ostalog i da koristimo adekvatne pneumatike.

Deo svakodnevice

Briga o vozilu je apsolutno neophodna budući da je svakodnevica bez automobila gotova nezamisliva. Treba nam siguran i pouzdan saveznik i pri odlasku na posao, u kupovinu, na putovanje, rešavanje svakodnenvih obaveza. Sama po sebi, kola jesu veliki izdatak za kućni budžet. Da nam još ona ne bi zadavala nepotrebne glavobolje, o svakom segmentu moramo voditi računa, pa tako i o pneumaticima koji na drumu najviše osećaju pređenu kilometražu i kontinuirano su izloženi različitim uticajima.

Kada se koriste?

Letnje gume, kao što im i ime kaže, koriste se u toplim, letnjim mesecima, no i ranije i malo kasnije, tačnije čim temperatura pređe sedam podeoka. To znači da se zimski pneumatici tada odlažu, a na auto stavljaju letnji, dizajnirani tako da mogu odgovoriti vremenskim uslovima koje donosi toplo vreme. One su suštinski lakše i drugačijih pojedinačnih karakteristika od zimskih.

Specifične okolnosti

Ovi pneumatici su dizajnirani tako da obezbede sigurnu vožnju pri atmosferskim prilikama koje mogu biti u toplijim delovima godine. Pre svega to se odnosi na visoke temperature, koje sledstveno i put mogu činiti užarenim. Kolovoz osim vreo i izrazito suv, može biti i posebno vlažan usled padanja grada ili kiše. Letnje gume imaju šare manje dubine i svojim performansama čine da naš četvorotočkaš potpuno prianja na tle, krećući se istovremeno i lagano i sigurno. Sa druge strane, one obezbeđuju i brzo i sigurno kočenje.

Cena letnjih guma

Brend, ali i niz karakteristika uslovljava cenu letnjih guma. Ipak, uvek je dobro izabrati pouzdan proizvod, koji je garant kvaliteta i sigurnosti, stoga ni za jednu cenu ne možemo reći da je previsoka. Ipak, obilaskom prodajnih mesta ili pregledom sajtova firmi koji se bave njihovom prodajom možemo sagledati modele i njihove cene, upoređujući karakteristike koje su nam važne. U svakom slučaju, neposredno pre kupovine možemo i proveriti ponudu na internetu pretraživanjem fraze „letnje gume cena”.

Kontrola i sigurnost

U skladu sa vremenskim uslovima kada se koriste, letnje gume obezbediće maksimalnu sigurnost automobilu, vozaču i onima koji se njime voze, kao i svim drugim učesnicima u saobraćaju. Posledično, odgovarajući pneumatici dovode i do manjeg rabljenja vozila i potrošnje goriva. One će obezbediti pravilnost i pri skretanju i kočenju, a putovaćemo sigurno i bezbedno.

Modeli

Postoji svakako više modela letnjih guma, a pojedine specifičnosti istaknute su različitim oznakama na ovom elementu. Sa druge strane, pri odabiru su bitne različite karakteristike, kao što su širina, visina i prečnik ili pak nosivost, te indeks brzine. Postoji više brendova i proizvođača, tako da pri odabiru treba sagledati sva relevantna svojstva, ali i cene letnjih guma koje takođe mogu biti odlučujuće. 

Automobil i stil vožnje

Ne treba zaboraviti da letnje gume, kao i zimske, moramo birati i prema sopstvenom automobilu, ali i ličnom stilu vožnje, na primer nije isto da li je posredi startna gradska vožnja ili sportska itd. Takođe, važno je i koliko kilometara uobičajeno prelazimo na mesečnom nivou, pošto pojedine osobe zbog udaljenosti posla ili načina rada prelaze znatno više. 

Related Posts