zimske gume

Kako da odaberete adekvatne zimske gume

by admin
0 komentar

Posedovanje ličnog prevoznog sredstva spada u jednu od privilegija savremenog života u razvijenom svetu, i sa sobom donosi čitav niz  različitih pogodnosti koje nam u velikoj meri olakšavaju svakodnevni život. Kao i mnoge druge pogodnosti, i ova sa sobom nosi i određenu dozu obaveza i odgovornosti, i kao u većini sličnih slučajeva skloni smo da te obaveze zanemarujemo, odlažemo i previđamo. 

Sve to ima za posledicu da je za  ključne elemente svakog vozila morala da bude donesena precizna zakonska regulativa kojom su jasno propisane njihove karakteristike i način korišćenja. Dobar primer su letnje i zimske gume, koje imaju tačno predviđeni vremenski okvir kada se koriste.

To nikako ne znači da su vožači u obavezi da sa prvim aprilskim danima zamene zimske gume i montiraju letnje, ali se svakako preporučuje, jer su zimske gume namenjene vožnji na niskim tepmeraturama, pa je sasvim očekivano da će se i njihova svojstva menjati sa porastom temperature.

Kada su izložene višim temperaturama, zimske gume postaju mekše, što dovodi do slabijeg prianjanja na podlogu. Ovo ne samo da ubrzava njihovo trošenje i skraćuje radni vek, već često rezultira lošijom trakcijom, što može uticati na bezbednost prilikom kočenja.

Odluka o tome kada skinuti zimske gume, bilo to 1. aprila ili ne, zavisi od izbora, savesti i mogućnosti svakog vozača. Međutim, postoji određeni period u godini kada je neophodno da ih montirate. Kada dođe vreme za to, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih aspekata kako biste izabrali prave zimske gume.

Zašto su zimske gume 205 55 r16 dobar izbor za vaš automobil

putovanje zimi

Neke od uobičajenih grešaka koje možete napraviti jesu kombinacije guma različitih marki. Ovo se može desiti iz više razloga: možda su vam se istrošile samo prednje gume, pa ste odlučili da samo njih zamenite, možda vaš budžet u datom trenutku ne dozvoljava kupovinu više od dve gume, ili ste možda naleteli na povoljnu akciju i doneli odluku da je to dobra prilika za kupovinu. Iako zakon propisuje da gume na istoj osovini moraju biti iste, kombinovanje različitih tipova guma može negativno uticati na habanje određenih delova automobila, otežati upravljanje vozilom ili generalno smanjiti kvalitet i bezbednost vožnje.

Trebalo bi da se, prilikom kupovine, osvrnete na to kakvim putevima uglavnom saobraćate i koji tip vozila posedujete. Ukoliko je u pitanju samo gradska vožnja sa povremenim izlaskom na auto-put, onda je moguće napraviti i određene kompromise po pitanju cene i kvaliteta. Ukoliko je izvesno da će se vožnja u značajnoj meri odvijati i po sporednim putevima pametnije je investirati u kvalitetnije gume, što takođe važi i za one kod kojih je izvesno da će na dnevnom ili mesečnom nivou prevaljivati velike razdaljine. 

Jedno je sigurno, ni u kom slučaju se nemojte odlučiti za kupovinu polovnih guma, jer je nemoguće utvditi preformanse, kvallitet i istoriju, što samo po sebi predstavlja bezbednosni rizik. 

Dobar izbor za zimu su uže gume, od 205 mm, jer im manja gazeća površina omogućava bolje preformanse kočenja, bolje manevrisanje i prohodnost kroz sneg. Visina profila od 55 mm pruža dodatnu sigurnost pri prelasku preko neravnina na putu, smanjujući rizik od oštećenja vozila. Iz navedenih razloga, zimske gume 205 55 r16 predstavljaju dobar izbor. 

Iako vam je pojam zimskih guma možda već poznat, niz brojeva 205 55 r16 može na prvi pogled delovati zbunjujuće. Međutim, kako ćemo objasniti, njegovo tumačenje je zapravo vrlo jednostavno i razumljivo.

Karakteristike zimske gume 195 65 r15, cena i specifikacija

Za svaki automobil postoje propisane dimenzije guma koje se mogu montirati na njega, pri čemu poštovanje specifikacije proizvođača utiče na potrošnju goriva i bezbednost u vožnji. 

Iako neke šire ili niže gume mogu delovati atraktivnije ili biti na popustu, ipak je preporučljivo da se držite onih koje su predviđene za vaš automobil. Dimenzije guma su uglavnom jasno istaknute i mogu se naći na pločici sa unutrašnje strane vozačevih vrata ili ispod vratanca rezervora na nekim modelima. 

Ako uzmemo za primer natpis na gumama koji glasi “195 65 r15”, to znači da su gume široke 195 milimetara, gde prvi broj predstavlja širinu gume. Drugi broj, 65, označava visinu bočne strane gume izraženu kao procenat širine gume (u ovom slučaju 65% od 195 mm). Slovo “r” označava da je guma radijalne konstrukcije, a “15” predstavlja prečnik felne izražen u inčima. 

Dakle, kada vidite oznaku zimske gume 195 65 r15 cena će biti jedini faktor o kojem ćete morati dodatno da se informišete. Što se tiče cene, najbolji rezultat postiže se pažljivim odabirom marke i prodavnice, gde kombinacijom odnosa cene i kvaliteta, kao i posebnih, periodičnih ponuda prodavca, možete postići zadovoljavajući ishod.

Zimske gume dimenzija 205 55 r16 i 195 65 r15 su široko prihvaćene u automobilskoj industriji zbog njihove univerzalnosti i neverovatnih performansi da odgovore na različite zimske uslove. Ove veličine guma su popularne među proizvođačima automobila, što ih čini kompatibilnim sa raznovrsnim modelima vozila, od malih gradskih automobila pa sve do većih porodičnih vozila.

Related Posts