Auto kamere Vam mogu sačuvati novac i živce, pogledajte kako

by admin
0 komentar

U današnjim uslovima previše opterećenog saobraćaja vrlo lako može doći do saobraćajnh nezgoda čiji je ishod u velikom broju slučajeva povreda putnika u vozilima ili nažalost smrt. Čak i vožnja u gradu u toku gužve, kada bi trebalo da svi voze sporije i opreznije, ne garantuje da neće doći do saobraćajne nezgode, jer se uvek nađe neko ko prolazi kroz crveno svetlo ili neki pešak koji želi da pretrči van pešačkog prelaza. Tada kada dođe do nezgode, teško je dokazati čija je krivica i ko je napravio saobraćajni prekršaj. Ono što Vas u ovakvoj situaciji može spasiti od vucaranja po sudu i pronalaženja svedoka, kao i visokih novčanih kazni i kaznenih bodova jesu auto kamere.

Šta su i kako se postavljaju?

Auto kamere, kao što im i samo ime govori, su alati za snimanje u toku vožnje.Na početku su se instalirale na stražnjoj strani automobila i to još u toku proizvodnje. Te kamere su odlično pomagalo za parkiranje i može se reći da su nasledile ili poboljšale sistem senzora za parkiranje. Ovakve, fabrički postavljene kamere se nalaze uglavnom na prtljažniku, ispod oznake marke automobila koja se podiže kada se menjač ubaci u rikverc. Na displeju se pokazuje snimak, a neki automobili imaju i opciju da im se na ekranu iscrtaju linije kretanja točkova, pa se na osnovu toga možete lakše parkirati. 

One sledećih generacije su one koje imaju opseg snimanja 360 stepeni. Te auto kamere u toku vožnje prate situaciju oko automobila, a zahvaljujući njima postoji opcija sistema autonomnog upravljanja vozila. One su, čak i bez sistema autonomnog upravljanja, velika pomoć prilikom parkiranja. Treba naglasiti da, zahvaljujući ovim kamerama mnogi savremeniji automobili imaju opciju samoparkiranja, koja je od ogromne pomoći u gradu, gde gotovo nikada nema slobodnih parking mesta.

Iako se čini da su auto kamere luksuzna oprema na automobilima, one se ugrađuju i na automobile koji nisu najpregledniji, uglavnom sportske i one sa zatamnjenim staklima, koje je zaista teško parkirati, pogotovo noću.

Saveti za kupovinu

Pored fabričke ugradnje, auto kamere se mogu kupiti u slobodnoj prodaji i ugraditi na bilo koji auto. Prilikom kupovine, savetuje se da se da se odabere ona sa najvećim kvalitetom snimka. Neki stručnjaci savetuju da dobru kameru odlikuje mogućnost jasnog prikazivanja tablica okolnih automobila. Zbog toga bi bilo pametno da za kupovinu izdvojite malo više novca, kako bi snimak bio što jasniji.  

Na tržištu postoje one sa G senzorom koji automatski čuva snimak u trenutku udesa, wifi kamere, kao i one sa GPS – om, one koje imaju opciju automatskog snimanja ako dođe do toga da se auto udari dok je parkiran. 

Kako mogu pomoći prilikom nezgoda?

Treba prvo naglasiti da je dozvoljeno korišćenje auto kamere i da je su ti snimci validni na sudu, ukoliko dođe do nezgode. Ukoliko Vam, na primer, na pešačkom prelazu ili van njega izleti pešak i desi se da ga oborite (situacija u kojoj je gotovo uvek vozač kriv, bez obzira na okolnosti), zahvaljujući snimku sa kamere na automobilu možete da dokažete da ste nevini. Zahvaljujući snimku,  moći ćete  da dokažete da Vas je udario auto koji je prolazio kroz crveno svetlo i na taj način spasiti sebe velike glavobolje, novčane kazne i bodova.

Related Posts